Ik ben Marjot

Open, spontaan en betrokken. Nieuwsgierigheid en oprechte interesse in de ander drijven mij; waarom en vooral hoe doen mensen zoals ze doen en kan dat ook anders? Daarbij vind ik echt contact heel belangrijk. Ik ben bevlogen door de taal van het lijf, de non-verbale communicatie.

Wil je meer over me weten? Lees dan hieronder verder.

Waar ik in geloof

Ik geloof dat alles in ons lichaam samenwerkt. Ons verstand en ons lijf, denken en voelen, vormen een geheel en beïnvloeden elkaar. In onze maatschappij lijkt de nadruk vooral te liggen op ons verstand. Maar met denken komen we niet ver als we het niet kunnen koppelen aan wat we voelen. Het is leven als een kop zonder kip.

Toch zul je mij nooit horen zeggen dat je uit je hoofd moet komen en helemaal vanuit je hart moet leven. Ik hecht namelijk veel waarde aan ons mensen als denkende wezens. Door ons brein kunnen we redeneren, reflecteren, plannen en verstandige keuzes maken.

Alleen als denken en voelen in evenwicht zijn, kun je beide inzetten op een manier die goed voor je is. Het gaat dus om de juiste mix; je zaken op een rijtje hebben, voelen wat goed voor je is en het lef hebben om stappen te zetten. En het liefst in een richting die jou geluk brengt. Zowel privé als in je werk. 

Daarom geloof ik ook dat het begeleiden van mensen niet enkel een "praat aangelegenheid" is. Met een lichaamsgerichte benadering leer je herkennen wat en hoe je denkt én voelt. Pas dan ontstaat er ruimte om te kiezen; om te veranderen of te accepteren waar je last van hebt.

Wat er toe doet

Toen ik 17 jaar was werd ik al fietsend geschept door een auto die 80km/h reed. Ik zou je nu kunnen vertellen over de jarenlange revalidatie en de gevolgen die ik er nog dagelijks van ondervind. Wat er meer toe doet is hoe dit ongeluk me geinspireerd heeft.

Zelf heb ik jarenlang gevochten om anderen en vooral mezelf te laten geloven dat het allemaal wel mee viel. Ik bewoonde vooral mijn hoofd in plaats van mijn lichaam, als strategie om te kunnen doorzetten. En dat bracht me heel ver. Totdat mijn lijf op de rem trapte.

Met haptotherapie heb ik ervaren hoe krachtig het is om denken en voelen weer op een lijn te krijgen. Ik leerde weer te verbinden met mijn lijf, en dus ook met de pijn. Door te voelen en doorvoelen kon ik accepteren, weer verlangen voelen en op basis daarvan kiezen voor wat echt belangrijk voor me is.

Waarom ik dit deel? 
Met mijn ervaring wil ik je inspireren. Want hoewel tegenslag en verlies bij het leven horen, kunnen we leren kiezen hoe we omgaan met die ervaringen. Als we stoppen met strijden of vluchten, en verbinden met wat er is, kunnen we onze aandacht richten op wat we met onze ervaring kunnen doen en er betekenis aan geven. We kunnen de overgebleven energie stoppen in kijken naar de mogelijkheden die we hebben en doen wat echt belangrijk voor ons is. Ik hoop dan ook dat als jij mijn verhaal leest, denkt ‘als zij het kan, kan ik het ook’.

Mijn professionele achtergrond

Ik ben opgeleid als arts. Door de gevolgen van een ongeval bleek het werk als arts fysiek te zwaar. Ik rondde daarna een Master in gezondheidseconomie en -recht af en werkte als beleidsadviseur en leidinggevende in een ziekenhuis. In dit werk miste ik ‘echt’ contact en verbinding met anderen.

Door het volgen van een verschillende coachopleidingen ontwikkelde ik me als coach. Omdat ik zelf heb ervaren hoe krachtig het is om je gevoel bij denken te betrekken volgde ik de 4-jarige opleiding tot haptotherapeut. Ik ben nu geregistreerd GZ-haptotherapeut en aangesloten bij de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH). Ik werk dan ook volgens de beroepscode van de GZ-haptotherapeut. Deze vind je hier.

Mijn lichaamstaal

Ik kan lang stilzitten, met mijn bovenlijf rechtop, iets terug, mijn armen gekruist op mijn schoot. Kijkend van onder mijn wenkbrauwen door. Mijn benen over elkaar, een voet stevig op de grond. De spanning in mijn lijf is wat hoger. Het maakt dat ik ineens in beweging kan komen en ineens weer kan stilstaan. Mijn bewegingen zijn klein en dicht bij mijn lichaam. Ik oog compact, actief en aan een stuk. En als ik praat is mijn spreektempo hoog. Stilte wissel ik af met snelle en korte beweeglijkheid.

De kwaliteit die hierin schuilt? Ik straal rust en stevigheid uit en geef jou de ruimte. Daarbij kan ik kort en snel reageren om bijvoorbeeld tot de kern door te vragen. Een snelle denker, met een licht kritische blik. Soms confronterend, vaak met een vriendelijke lach. Een combinatie van pit, betrokkenheid en relativeringsvermogen.